Collegereeks Food & the City

                 

Verstedelijking, een tekort aan jonge boeren, vervreemding van ons eten, verlies van transparantie in het voedselsysteem, maar ook standslandbouw, de ‘bewuste’ consument en het ontstaan van verschillende boer-burger of korte keten initiatieven: allemaal onderdeel van ‘Food & the City’. Hoe verhouden deze onderwerpen zich tot elkaar? Waar komt het vandaan en waar gaat het heen? En, misschien wel het belangrijkste: welke rol speel je er zelf in?

Wageningen Academy en Food Hub organiseren deze collegereeks van vier avonden om antwoord te vinden op deze vragen; om de transitie van het stedelijke voedselsysteem te begrijpen en er op te reageren.

Doelgroep

Ben jij een (young) food professional? Wil je de transitie van het stedelijk voedselsysteem beter begrijpen en leren hoe hier op te reageren? Pak dan deze kans om niet alleen wetenschappelijk de diepte in te gaan over stedelijke voedselsystemen, maar ook om te leren van en dit te verbinden aan de praktijk.

Programma

In deze collegereeks van vier avonden wordt het verband tussen voedsel en omgeving, voornamelijk de stad, onder de loep genomen. Als eerste wordt ingegaan op het huidige voedselsysteem in en om de stad. Vervolgens wordt gekeken naar de grote verhalen, de trends, van deze tijd, zoals urbanisering en (de daarmee samenhangende) vervreemding van ons voedsel: wat zijn hier de gevolgen van? Daarop aansluitend wordt onderzocht welke oplossingen, alternatieven en innovaties bestaan als antwoord op deze gevolgen. Tot slot wordt het concreet: welke stappen kunnen morgen worden gezet om de transitie richting een duurzaam stedelijk voedselsysteem te zetten?

Avond 1 – Regime: Het voedselsysteem in de stad (10 mei)

  1. – Wat is het gedrag van de stedelijke consument?
  2. – In hoeverre beïnvloedt de omgeving wat je eet?

Avond 2 – Trends: Urbanisering en vervreemding (24 mei)

  1. – Urbanisering
  2. – Vervreemding van de bron van ons voedsel
  3. – Als internationale trend

Avond 3 – Niche-innovaties: Nieuwe vormen van voedselvoorziening  (31 mei)

  1. – Hoe is innovatie te plaatsen
  2. – Voorbij aan de discussie over de zin/onzin van stadslandbouw

Avond 4 – Maak het concreet: wat gaan we nu doen? (7 juni)

  1. – Voedselbeleid in de stad
  2. – Burgerinitiatieven

Praktische informatie

Wat: collegereeks rond het thema ‘Food & the City’
Wanneer: 4 avonden, van 20 – 22 uur, 10/05, 24/05, 31/05, 07/06
Waar: Het Amsterdamse Proeflokaal, Olympiaplein 300, Amsterdam
Wie: (jonge) voedselprofessionals
Prijs losse avond: €30,-
Prijs passe-partout: €100
Tickets: verkrijgbaar via de ticketpagina

Meer weten? Check de Facebook-eventpage of mail naar hello@thefoodhub.org. Sprekers worden bekend gemaakt via social media.

Tickets

Na het volgen van de volledige collegereeks ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Hiervoor zijn passe-partouts te koop. Selecteer hiervoor één van de data rechtsboven op de ticketpagina en klik daar vervolgens op ‘tickets’: hier verschijnt de mogelijkheid een passe-partout te kopen.

Mocht je naar een enkele avond willen, dan is het ook mogelijk een los ticket te kopen.

Dit programma is tot stand gekomen door een samenwerking van de Wageningen Academy van de Wageningen University & Research (WUR) met Food Hub. Programmapartner is Van Amsterdamse Bodem

De colleges vinden plaats in Het Amsterdamse Proeflokaal: een pas geopende ontmoetingsplek waar de smaak van Amsterdam centraal staat. Naast proeflokaal wordt hier volop de ruimte gegeven aan programma’s rondom het thema ‘voedsel’ en is het een opleidingsplek voor leerlingen van het ROC.