Over Food Hub

Food Hub maakt opleidingen, trainingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie. In opdracht of op eigen initiatief, en altijd samen met een groot netwerk van veranderaars en koplopers uit alle schakels van de voedselketen, van boer tot beleidsmaker, van retailer tot ondernemer. Wij helpen bedrijven, overheden, sectoren en professionals om de veranderende wereld van voedsel en landbouw beter te begrijpen. We zijn gespecialiseerd in het begeleiden van innovatie- en veranderingstrajecten.

Onze missie is het aanjagen van de transitie naar een eerlijk, gezond, lekker en duurzaam voedselsysteem. Wij geloven in wederkerigheid, daarom investeren wij in het versterken van de wereldwijde voedselbeweging.

Dit Doen Wij

Onze expertises

1. Vernieuwende voedseleducatie

Wij hebben een interdisciplinaire kijk op voedsel. Problemen en uitdagingen binnen één sector kunnen alleen opgelost worden door alle schakels van de keten hierbij te betrekken. Zo creëren we nieuwe oplossingen en innovaties die door het ondernemende netwerk direct in praktijk kunnen worden gebracht.

2. Visie- en strategieontwikkeling

Een visie op de toekomst van voedsel ontwikkel je niet alleen. Te vaak monden visie- en strategieontwikkelingsprojecten uit in een paar sessies waarin een beperkt aantal mensen aan een tafel zit met laptops, geeltjes en slappe koffie. Wij ontwikkelen visie- en strategietrajecten met de poten in de modder, in gesprek met, en niet over, de mensen over wie het gaat. Of dit nu agrarisch ondernemers, consumenten, ambtenaren, ondernemers of marketeers zijn. Het ontwikkelen van een visie doe je door te leren, te ervaren en te delen.

3. Ondernemerschap

Een veranderend voedselsysteem vraagt om nieuwe vormen van ondernemerschap. Boeren zijn niet alleen meer voedselproducent, maar ook sociaal ondernemer, marketeer en productontwikkelaar. Voedselondernemers gericht op de stadse consument worden alleen succesvol als ze begrijpen wat er gebeurt op het platteland. Wij bieden startende en bestaande ondernemers een groot palet aan tools, kennis, expertise en een internationaal netwerk om een succesvolle ‘nieuwe voedselondernemer’ te worden.

4. Innovatie

Met dank aan ons uitgebreide, internationale netwerk van ‘koplopers’, ondernemers maar ook professionals binnen bestaande organisaties die vooroplopen in de transitie naar een ander voedselsysteem, kunnen wij inschatten welke innovaties zinvol en schaalbaar zijn op welke plek. We helpen bedrijven en overheden ontwikkelruimte te scheppen voor deze koplopers. Daarnaast helpen we die zelfde koplopers met het aanscherpen van de strategie en verbinden ze aan ons netwerk

over ons

Joris Lohman // Co-Founder // joris@thefoodhub.org

Tijdens zijn studie politicologie (MSc.) raakte Joris gefascineerd door de complexiteit van het voedselsysteem en de impact die onze manier van consumeren en produceren heeft op de wereld om ons heen. Het zoeken naar antwoorden en praktische oplossingen op de vraag: ‘hoe voeden we de wereld op een verantwoordelijke manier?’ werd zijn persoonlijke missie. Geïnspireerd door het gedachtegoed van Slow Food sloot hij zich aan bij de Youth Food Movement. Van 2012 tot 2014 gaf hij leiding aan de Youth Food Movement, eerst als voorzitter en later als directeur. Daarnaast richtte hij in 2011 samen met Helen Kranstauber, Samuel Levie, Janno Lanjouw en Baukje Stamm het Food Filmfestival op. Sinds 2012 is hij internationaal actief als lid van de Board of Directors van Slow Food International en voorzitter van het Slow Food Youth Network. In 2015 organiseerde hij een vierdaagse conferentie in Milaan, We Feed the Planet, waarbij 2.500 jonge boeren en voedselprofessionals afkomstig uit 90 landen uitgedaagd werden met innovatieve ideeën te komen als reactie op het thema van de World Expo: ‘Feeding the Planet, Energy for Life’. Joris is Global Shaper in het netwerk van het World Economic Forum, en werd in 2013, 2014 en 2015 verkozen in de Trouw Duurzame 100, de lijst van meest invloedrijke personen op het gebied van duurzaamheid in Nederland.

Joszi Smeets // Co-Founder // joszi@thefoodhub.org

Voor Joszi is voedsel het instrument om met complexe duurzaamheidsthema’s aan de slag te gaan. Voedsel ligt dicht bij ons hart en heeft de wereld waarin wij leven vorm gegeven, wanneer je van die twee waarheden uit gaat kun je werken aan verandering. Van 2009 tot 2010 organiseerde Joszi trainingen voor jongerenraden van gemeenten bij de NJR. Ze studeerde sociale geografie en Urban Environmental Management aan Wageningen University & Research. Naast haar studie was ze werkzaam als producent bij het podium van filmhuis Studio/K en was ze mede verantwoordelijk voor de organisatie van het eerste Food Filmfestival. In 2012 was Joszi onderdeel van de BKB Academie. In 2013 werd zij werkzaam bij de Youth Food Movement (YFM) en programmeerde zij de YFM Academie. Ze is directeur bij YFM geweest van 2014 tot en met 2016. Onder haar leiding werd o.a. het Food Filmfestival On Tour in vijf steden georganiseerd en werd de YFM Academie naar een hoger niveau getild. Joszi is lid van de Commissie Duurzame Veehouderij, bestuurslid van de stichting Soupalicious, en werd in 2015 en 2016 verkozen in de DJ100, een lijst met de 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland. in 2016 was ze een van de Food Influencers die meeschreef aan het essayboek ‘Aan Tafel’ voor het ministerie van Economische Zaken. Ze geeft regelmatig lezingen, trainingen en workshops, zowel in Nederland als daar buiten.

Yvonne Faber // Projectmanager // yvonne@thefoodhub.org

Voedsel is voor Yvonne verbinding: van mensen, mensen met de wereld, van politiek, economie, cultuur, identiteit en filosofie. Tijdens haar studie Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam raakte zij geïnteresseerd in de overgangen van paradigma’s en ‘tijdperken’. Toen zij betrokken raakte bij de Youth Food Movement (YFM) kreeg deze interesse een concrete en tastbare invulling: de transitie van het voedselsysteem is waar haar focus ligt. Als coördinator van het internationale Slow Food Youth Network (waar de YFM onderdeel van is) zag zij hoe de uitdagingen van het huidige voedselsysteem grenzen en culturen overstijgen, maar maakte zij ook kennis met de diversiteit en de bindende kracht die tradities en gebruiken rondom voedsel hebben. Van 2012 tot en met 2016 heeft zij deze functie vervuld. Hierin organiseerde zij meerdere internationale bijeenkomsten en trainingen, waaronder een vierdaagse conferentie in Milaan, We Feed the Planet, waarbij 2.500 jonge boeren en voedselprofessionals afkomstig uit 90 landen uitgedaagd werden met innovatieve ideeën te komen als reactie op het thema van de World Expo: ‘Feeding the Planet, Energy for Life’.