Netwerk

Bekijk hier alle trainers uit het netwerk van Food Hub:

Anne Bruinsma

innovatie, technologie, data, landbouw

Anne Bruinsma is een van de oprichters van FarmHack.NL, een initiatief gericht op open innovatie en praktische toepassingen van data en technologie in de landbouw. FarmHack is van mening dat de mogelijkheden van data en technologie in de landbouw nu onderbenut worden. Dat komt omdat veel informatie technologie in de markt het resultaat is van wat technologisch mogelijk is, meer dan van waar op dit moment vanuit de praktijk behoefte aan is. Ook is sprake van een eenzijdige focus op ‘meer, sneller, en efficiënter’ produceren, zonder dat duidelijk is hoe de positie van de boer in de keten daar structureel beter van wordt.

Daarnaast is Anne eigenaar van Hackwerk Advies, een consultancy dat zich richt op de mogelijkheden van data en technologie voor de verduurzaming van ons voedselsysteem. Zij richt zich daarbij onder meer op gebruiker onderzoek onder boeren, applicatie ontwikkeling en open data strategieën voor stakeholders in de wereld van Agri en Food. Anne studeerde dierwetenschappen in Wageningen. Eerdere projecten: AgTech Safari naar Silicon Valley, Polderhack Producties, Agri meets Design, het Eetcafé, de Cap App.

Susanne de Boer

Coöperatie, regionale ketens

Als bestuursassistent bij Rabobank, bestuurslid van Slow Food Nederland en af-en-toe-marktmeester bij de zuiderMRKT is Susanne thuis in de coöperatieve governance en betrokken bij allerlei transities in het regionale voedselsysteem. Zij werkt veel samen met ondernemers die hun producten in korte ketens afzetten en andere ‘streken leveren’. Die kreet heeft ze overigens geleend van Boer Bos in de Haarlemmermeer. Over transitie gesproken: in het voorjaar van 2017 start Susanne haar eigen bedrijf in de uitvaartwereld.

André Knol

Innovatie, Lean Start-Up, ondernemerschap

André Knol is oprichter en directeur van Innomics Enterprise Accelerator en Innomics AgriFoodTech. Hij wordt gezien als één van de pioniers op het gebied het toepassen van Lean Startup principes in innovatie programma’s en accelerators bij grote multinationals en specifiek in de AgriFood industrie. André is een veelgevraagde spreker op seminars en gast op BNR nieuwsradio op het gebied van ondernemerschap en corporate innovatie.

Freke van Nimwegen

Sociaal ondernemer

Freke van Nimwegen is een van de oprichters van Instock, het initiatief waarmee voedselverspilling op de kaart wordt gezet. Ze studeerde af op "Corporate Social Responsibility" en ging aan de slag bij Ahold/Albert Heijn. Als liefhebber van eten zag ze dat er daar nog veel goed eten verloren ging. Met de vastberadenheid om duurzamer met onze planeet om te gaan, werden de plannen voor Instock gesmeed. Deze intrapreneur weet de juiste toon te vinden om beweging in gang te zetten. Ze gelooft in de kracht van bedrijven om positieve maatschappelijke verandering teweeg te brengen.

Helen Kranstauber

Creativiteit, agri meets design

Helen Kranstauber is een van de oprichters van Food Cabinet en werkt aan projecten waarin creativiteit een belangrijke rol spelen. Helen heeft een achtergrond in Biologie en Environment & Resource Management en een bovenmatige interesse in alles wat creativiteit, innovatie en design ademt. Daarna werkte ze voor het Centrum voor Landbouw en Milieu, Oxfam Novib en de Taskforce Biodiversiteit. Helen was van 2010 tot 2012 bestuurslid van de YFM Nederland en betrokken bij de organisatie van de allereerste YFM Academie. Daarnaast is zij een van de oprichters en het creatieve brein achter het jaarlijkse Food Film Festival in Amsterdam.

Erik Smale

Boer, jonge boeren, biodiversiteit, bodem, kringlooplandbouw

Erik Smale is boer, MSc, werkt bij Boerenverstand en is bestuurlijk actief. Een integrale blik op bedrijfssystemen met kennis vanuit de praktijk en wetenschap. Geboeid door nieuwe onderzoeken, maar met steeds meer respect voor vakidioten van de oude stempel. Waar de standaard adviseurs zeggen dat je onkruiden moet verdelgen, probeer ik er een hogere gewas opbrengst mee te behalen en met succes! Kruidenrijk grasland als voorbeeld, levert een gezondere bodem, gezonder voer, broedplek voor biodiversiteit en meer waardering door de omgeving op. Opa zei altijd al dat een beetje onkruid niet verkeerd is voor een koe. En af en toe tegen de mainstream aanschoppen kan bepaald geen kwaad, want het boerenverdienmodel staat bij mij centraal.

Hilde Anna de Vries

Consultant, kunstenares, dichteres.

Hilde Anna de Vries (econoom) kwam na haar werk bij de overheid via vrijwilligerswerk voor Fairfood en Greenpeace bij foodwatch Nederland terecht waar ze vanaf de oprichting als campaigner en later als directeur werkzaam was. Ze werd in 2014 genomineerd voor de Duurzame Jonge 100. Na een sabbatical waarin ze reisde en aandacht heeft besteed aan beeldend werk en poëzie is ze gestart als consultant voor de NGO-sector en onderneemt ze activiteiten op het gebied van mindfulness. Volgens haar speelt de consument zelf een cruciale rol in het agenderen en realiseren van de voorwaarden voor een duurzaam voedselsysteem.

In haar rol bij foodwatch heeft ze bijgedragen aan het aan de kaak stellen van problematiek als misleidende marketing, intransparantie binnen de voedselketen, schadelijke stoffen, voedselschandalen en vrijhandelsverdragen TTIP en CETA.

Joszi Smeets

Food Movements, Change makers, Impact

Voor Joszi is voedsel het instrument om met complexe duurzaamheidsthema’s aan de slag te gaan. Voedsel ligt dicht bij ons hart en heeft de wereld waarin wij leven vorm gegeven. Wanneer je van die twee waarheden uit gaat kun je werken aan verandering. Joszi is co-founder van de Food Hub en tussen 2014 en 2016 directeur geweest van de Youth Food Movement in Nederland, een jongerenbeweging die zich in zet voor een good, clean en fair voedselsysteem.

Joris Lohman

Transition, Food Politics, International Food Strategies

Tijdens zijn studie politicologie raakte Joris gefascineerd door de complexiteit van het voedselsysteem en de impact die onze manier van consumeren en produceren heeft op de wereld om ons heen. Het zoeken naar antwoorden en praktische oplossingen op de vraag: ‘hoe voeden we de wereld op een verantwoordelijke manier?’ werd zijn persoonlijke missie. Joris is co-founder van de Food Hub, bestuurslid van Slow Food International en tussen 2012 en 2014 voorzitter geweest van de Youth Food Movement in Nederland.

Frank Verhoeven

Farming, Multi-Stakeholder

Boerenverstand is een adviesbureau dat op een praktische en innovatieve manier werkt aan een duurzamere landbouw: goed voor de aarde, voor het dier, voor de boer en de consument! Als oprichter en eigenaar beheerst Frank de vaardigheden en technieken om multi-stakeholder processen (complexe processen met vele belanghebbenden) tot een goed einde te begeleiden.